onsdag 29. oktober 2014

Bok og forfatter

Jeg har nå undersøkt litt og funnet ut litt mer om både boken og forfatteren. 

Originaltittelen er 3096 Tage, den er skrevet av en Østerriksk jente, Natacha Kampusch. Boka er originalt skrevet på Tysk, men er oversatt til norsk av Elisabeth Beanca Halvorsen.
Hun ble bortført i 1998, da hun bare var 10 år gammel. Hun ble holdt til fange av Wolfgang Priklopil i hans kjeller i over åtte år. Da hun tilslutt kom seg løs i 2006. 
Etter åtte år i fangenskap hadde hun vokst 15 cm og veide kun 42 kilo (slik som åtte år tidligere). 
Natacha avsluttet skolen våren 2010 og studerer nå i Wien. 
Hun er i god fysisk helse, men har klaustrofobi og har utviklet en sosialfobi. Hun er også redd for kroppskontakt med andre, selv å håndhilse kan være problemer for den 26 år gamle jenta i dag. 

Jeg fikk tips av en venninne til å lese denne boken, hun sa den var interessant og spennende.
Jeg er selv interessert i spennende bøker og selvbiografier. Jeg må lese noe som fanger meg og får meg lyst til å lese, og føler dette er en bok som klarer det fint. 
Jeg har ikke sett filmatiseringen av boka enda, men det er noe jeg har planlagt å gjøre. 

Hovedpersonen i boka er som nevnt i forrige innlegg, hun selv, Natacha Kampusch. Men har også en annen viktig person med, nettopp kidnapperen, Wolfgang Priklopil. 
Det er en veldig brutal start. Handlingen starter med at Natacha blir sint på sin mor og bestemmer seg for å gå alene til skolen. Hun blir brått dratt inn i en hvit varebil og våkner opp i en trang kjeller, surret inn i et lite pledd på gulvet. 
Kjelleren hun tilbrakte åtte og et halvt år av livet sitt i, er ikke større enn fem kvadratmeter og har ikke ett eneste vindu. 








































Erika Brede

mandag 27. oktober 2014

3096 dager

Boken jeg har valgt å lese og skrive om heter 3096 dager (3096 days), skrevet av Natascha Kampusch og er en selvbiografi.
Boka handler om Natascha Kampusch, som for første gang skal gå til skolen alene, blir kidnappet og holdt i en kjeller i 3096 dager til hun kom seg løs av seg selv.
Boka ble publisert i 2011.

I boka forteller Natascha detaljert og åpent om kidnappingen, tiden i fangenskap og sitt forhold til kidnapperen og hvordan hun klarte å unnslippe helvetet.

Boka er filmatisert og kom ut i 2013.



3096 dager av Natascha Kampusch (Innbundet)
Erika Brede